Korsika

Korsika

 

Podnebí na Korsice je středomořské, s vydatnými srážkami ve vyšších polohách a častými bouřkami v horských oblastech v letním období. Průměrná letní teplota je 25°C, největší horka jsou od června do září ve středích polohách a ve vnitrozemí, zatímco u moře a v horách je příjemně. V zimě je v horách a ve většině horských sedel sníh, teplota vzduchu u moře obvykle neklesá pod 15°C ani v tomto ročním období.

Doprava

Podobně jako na Sardinii i na Korsiku vřele doporučujeme dopravu vlastním autem, která Vám umožní nejlépe poznat překrásnou přírodu, obyvatelstvo žijící na ostrově i jejich kulturu.

Trajektová doprava z pevniny na ostrov je možná z kontinentální Francie z měst Toulon, Nice do korsických přístavů Ajaccio, Bastia, Calvi, Ile Rousse nebo z Itálie (Janov, Savona a Livorno) do Bastie, Calvi, I.Rousse. Vhodné trajektové spojení existuje i mezi ostrovy Korsika a Sardinie na trase Bonifacio – Santa Teresa di Gallura. Stejně jako v případě Sardinie jsou k dispozici trajekty denní i noční s možností zakoupení kajuty. Lodní lístky je v každém případě vhodné zakoupit již v ČR před odjezdem – tímto způsobem lze získat některý z výhodných tarifů při objednávkách s předstihem. Kromě toho některé trajekty v sezóně bývají velmi brzy vyprodané.

Letecká doprava na ostrov je možná s některou z francouzských leteckých společností s přestupem buď v Paříži nebo během letní sezóny  se Smartwings. Letiště na Korsice jsou u měst Ajaccio, Bastia, Calvi a Figari.

Pro dopravu po ostrově vlastním automobilem se vyžaduje tzv. zelená karta (doklad o zákonném pojištění vozidla ve své zemi) a mezinárodní řidičský průkaz. Povolené rychlosti jsou na silnicích 90 km/h, na silnicích pro motorová vozidla 110 km/h a v obci 50 km/h. Při cestování po Korsice lze též velmi dobře využít autobusovou dopravu (centrální autobusové nádraží se nachází v centru Ajaccia) nebo cestování vlakem po unikátní historické železniční trati spojující dvě nejdůležitější města ostrova, Ajaccio a Bastia. Zvláště jízda vlakem na Korsice je velkým zážitkem, protože trať stoupá až do výšky 906 m nad mořem a pak se opět vrací k pobřeží.

Obyvatelé Korsiky

Korsičané jsou i daleko za hranicemi ostrova proslulí svým silným národním cítěním a hrdostí spojených s jejich odvěkou touhou po samostatnosti. Úředním jazykem je francouzština, mezi původním obyvatelstvem jsou však stále požívána různá nářečí korsičtiny, která se vyučuje na školách. Korsičtina vychází z latiny a foneticky se podobá spíše italštině. Korsika patří k nejméně zalidněným koutům Evropy, většina stálých obyvatel se uchyluje spíše do měst a mladí lidé často odcházejí za prací do kontinentální Francie, protože na ostrově nemají dostatek pracovních příležitostí. Obživou Korsičanů je především zemědělství (chov ovcí, koz, krav a prasat, lov ústřic a ryb, pěstování korkových dubů, kaštanovníků, broskvoní, citrusů, kiwi i vinné révy), turistika; pokud jde o průmysl, existuje zde pouze systém vodních elektráren a menší dílny s uměleckým zařízením, takže většinu spotřebního zboží je nutno na ostrov dovážet.

Kromě původního obyvatelstva se Korsika stává i druhým domovem mnoha Francouzů, kteří se jezdí odpočívat, tvořit i dožít. Svůj volný čas traví na Korsice nejen turisté z celé Evropy, ale stále častěji i Američané a Japonci.

Historie Korsiky

Nejstarší historie tzv. megalitických kultur spadá do 6. tisíciletí před Kristem, kdy byl ostrov obydlen kmeny iberského, ligurského a keltského původu - nálezy pocházejí především z jihu ostrova.

Od 1. tisíciletí před Kristem bylo pobřeží kolonizováno Féničany, roku 564 př.Kr. bylo Řeky založeno město Ajaccio, později také město Aléria, známé svými nejrozsáhlejšími vykopávkami z období antiky na ostrově. V této době se Korsiku snažili dobýt také Etruskové, kteří byli vytlačeni Kartaginci a Syrakusany, vnitrozemí však zůstalo nepodmaněno.

Roku 238 př. Kr. byl ostrov spolu se Sardinií připojen k Římské říši a později za císařství tak vznikla provincie Corsica. Podobně jako sousední Sardinie zůstala římskou provincií téměř sedm století až do rozpadu římského impéria, kdy se ocitla v rukou Vandalů, Byzantinců i Arabů. Od roku 1296 byla udělena jako léno  Aragonskému království. Od 14. století vládli pak většině ostrova s krátkými přestávkami Janované. Během jejich nadvlády sílil národnostní boj Korsičanů, který vyvrcholil vyhlášením republiky v roce 1755 s prezidentem Pascalem Paolim v čele a založením university v Corte.

Roku 1768 je samostatně se spravující Korsika prodána Janovany Francii a stává se tak „na přání svého lidu“ její součástí krátkými přestávkami (okupace Velkou Británií 1794-1796 a 1814-1815 a okupace italskými a německými fašisty v letech 1942-1943) až do současnosti. V prosinci 2001 byl odhlasován zákon o autonomii Korsiky.

Korsická kuchyně

Korsická kuchyně je různorodá a nápaditá, její speciality mají tzv. „zpívající názvy“ v původním jazyce a jídlo na Korsice je pro její obyvatele pečlivě připravovaným a dlouhým obřadem.

Za ochutnání rozhodně stojí „fromages“ (sýry) – kravské, ovčí i kozí. Ovčí sýr broccio např. tvoří součást speciality „lapin à la corse“ (králík po korsicku), používá se i do pečiva – bochánky „falculelle“ či koblihy „fritelle“ plněné právě tímto sýrem.

Z masitých pokrmů lze doporučit speciality jako vepřová panenka „lonzu“ (speciálně upravené maso polodivokých a divokých prasat), „poulet corsoise“ (kuře zalité koňakem značky Napoleon), „stuffato“ (směs 3 druhů mas dušená na červeném víně), šunka „prisuttu“ nebo klobásy „figatellu“ (připravované z jater a dalších zvířecích vnitřností) a nejrůznější paštiky, z nichž za zmínku stojí „terrine de merles“ (paštika z kosů vykrmených myrtovými bobulemi, jalovcem a planikou).

Součástí zdejší kuchyně jsou jako jinde ve středomoří i ryby, dary moře, těstoviny, omáčky, saláty, doma lisovaný olivový olej, víno, sladkosti, likéry, místní ovoce a zelenina.

Otevírací doby

Pekárny: každý den aspoň dopoledne
Supermarkety: denně, některé i v neděli odpoledne, obvykle bez přerušení
Obchody a butiky: Po-So ráno a odpoledne, o siestě bývá zavřeno
Bary: denně od rána až do pozdního večera, obvykle bez přerušení
Restaurace: 11,00(12,00)-14,00(15,00) hodin, večer od 18,00(19,00) hodin
Trhy: Po-So dopoledne
Pošty: Po-Pá dopoledne a krátce odpoledne, So pouze dopoledne
Informace: denně dopoledne, odpoledne různě (dle lokality a sezóny)
Platidlem na Korsice je Euro (€).

Důležitá telefonní čísla

Hasiči (Pompiers): 18
První pomoc (Samu): 15
Policie (Police): 17
Velvyslanectví ČR v Paříži (Ambassade de la République Tcheque, 15, av. Charles Floquet, 75343 PARIS): tel.
01 40 65 13 00skypec2c://r/20401 40 65 13 00

Vytvářím objednávku...